|
www.przyszloscwprzeszlosci.info forum dotyczace przyszlosci i przeszłosci
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Moderator Globalny
Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 371
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WROCŁAW
|
Wysłany: Śro 21:43, 03 Lut 2010 Temat postu: Sokoterapia |
|
|
Dr Norman W. Walker ( ojciec sokoterapii) powiedział:„ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ”
Nasz organizm nie jest przystosowany do strawienia ogromnej ilości substancji chemicznych zawartych w naszym pożywieniu zjadanym w ciągu całego życia. Ponieważ nie produkuje on odpowiednich do tego celu enzymów, nie strawione produkty przemiany materii kumulują się w organizmie prze lata w postaci toksycznych złogów, stając się głównym czynnikiem powstawania chorób cywilizacyjnych.
Jedynym źródłem aktywnych enzymów są rośliny.
Trudno byłoby zjeść odpowiednią ilość surowych roślin, by osiągnąć zamierzony cel. Nasza wątroba musiałaby wykonać ogromną pracę ( bardzo przez nas odczuwalną) , żeby przetrawić na cząstki koloidalne pęczek natki pietruszki – źródło wit. C) , parę łodyg selera naciowego – źródło sodu i potasu ) , marchwi, jabłek , botwiny, szpinaku i wiele innych roślin, aby sprostać dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze. na dzienne Dlatego najskuteczniejszym sposobem na oczyszczenie organizmu, regenerację komórek i uruchomienie procesów samoregulacji i samoleczenia organizmu jest Picie Esencji Natury czyli odpowiednio pozyskanych soków z roślin leczniczych.
Celowo używamy tutaj słowa ESENCJI , gdyż większa części populacji kojarzy słowo ”sok” z również z płynami, które nie posiadają enzymów, natlenione, przetworzone, rozcieńczone, barwione, słodzone, konserwowane nawet te jednododniowe w butelkach, a już na pewno niedopuszczalne !!! barwione i konserwowane w kartonach itd.
Do skutecznej KURACJI – TERAPII SOKAMI nie nadają się :
•Soki w sprzedaży ogólnodostępnej - ponieważ są poddawane obróbce czyli pozbawione czynnych substancji odżywczych i zwierają również substancje chemiczne .
•Pozyskiwane za pomocą sokowirówek, ponieważ tarka ze stali nierdzewnej zachowuje się pod wpływem kilku tysięcy obrotów/minutę jak śmigło i wytwarza temperaturę utleniając soki w momencie ich przygotowywania.
•Wyciskarki ze stali nierdzewnej, żeliwne prasy, miksery, blendery ponieważ stal nierdzewna unieczynnia aktywne substancje np.: żelazo, magnez itd. , a to wszystko ograbia je z większości walorów odżywczych, szczególnie tych najważniejszych czyli czynnych enzymów.
•Urządzeń kuchennych z plastikowych części ( często nie atestowane) , które wchodząc w kontakt z soko- pożywieniem mogą emitować szkodliwe substancje toksyczne.
Skuteczna Terapia Sokami jest możliwa dzięki wolnoobrotowym sokowyciskarkom tłoczącym sok z „ pierwszego tłoczenia” porównanie wyciskarerk
Co warto wiedzieć zanim rozpoczniemy terapię sokami:
•Soki pić najlepiej przed posiłkami ok. 15 min -30 min, od ½ - 1 szkl. małymi łyczkami mieszając w ustach.
•Soki muszą być wyciśnięte przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki – dzięki niej w sokach uzyskuje się najwięcej witamin, enzymów i soli mineralnych, a to zachowuje ich lecznicze właściwości
•Jeśli sok jest właściwie przyrządzony można go pić kilka szklanek dziennie – najlepiej ½ l - 1l. dziennie w zależności od samopoczucia można więcej
•W pierwszych dniach picia soków ( zwłaszcza włączając soki chlorofilowe - z zielonych części roślin ) może wystąpić pewien niesmak w ustach, lekkie zawroty czy bóle głowy . Jest to najczęściej wynikiem reakcji zachodzących w organizmie, który stara się usunąć toksyczne substancje. Po wydaleniu zanieczyszczeń z organizmu Natura nagrodzi nas ogromnych zwiększeniem energii i siły.
•Soki pasteryzowane czy sterylizowane nie mają żadnej wartości. W procesie przetwórczym, wskutek ogrzewania, naświetlania, dodawania środków chemicznych, tracą swoją siłę życiową ( przyp. dr Walker).
•Z przygotowanych soków przed wypiciem zdejmujemy wytworzony nadmiar piany.
•Soki należy pić powoli, każdy łyk przetrzymując chwilę w ustach w celu wymieszania ze śliną.
•Kuracje mieszankami soków powinny trwać min 30 dni max. ok. 3 miesięcy , a przeprowadzać ją najlepiej 2-3 razy w roku. Zalecane konsultacje z lekarzem.
W kuracjach należy dziennie wypijać po min. 1/2 szklanki soku na 30 minut przed głównymi posiłkami.
Uwaga! Kuracje stosuje się w celu wspomagania leczenia schorzeń
1. W celach profilaktyki zdrowotnej można pić soki zmieszane wg poniższych receptur lub sporządzone wg upodobań smakowych.
2. Przedawkowanie sokami nie jest możliwe, gdyż organizm człowieka nie wchłonie więcej składników niż potrzeba. Nadmiar wydali.
Soki pijemy niewielkimi łykami mieszając przez chwilę w ustach – w ustach zostaje zainicjowany proces trawienia , a ślinianki już na tym etapie wytwarzają trzy rodzaje enzymów.
Dlaczego tak ważne dla organizmu są świeże soki z roślin czyli żywy pokarm.
W niektórych warzywach, orzechach i nasionach tkwią potężne potencjały chemiczne niezbędne do odnowy gruczołów - przysadki mózgowej, tarczycy, nadnerczy, prostaty, jajników, jąder itd. Przyjmując w pożywieniu „składniki odbudowujące gruczoły" pomagamy całemu organizmowi. Jest to uzupełnianie chemicznych niedoborów , które wpływają na regeneracje organizmu i taką właśnie rolę powinny spełniać soki warzywne i płynne pokarmy.
Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym. Z tym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrz komórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne - dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Słabość i choroba nie znajdują oparcia w oczyszczonym i dobrze odżywionym organizmie. Otłuszczone tkanki oraz osłabione narządy wewnętrzne i gruczoły pozostają w bliskim związku z zalegającymi w ciele produktami przemiany materii, pozostałościami leków i innymi zanieczyszczeniami.
Potęga zielonych soków
Niezwykle uzdrawiające działanie mają soki z zielonych warzyw. Problematyka soków z zielonych warzyw wiąże się z oczyszczaniem ustroju - tematem rzadko dziś docenianym
Lecznicze działanie chlorofilu
•Poprawiają obraz krwi
•Unieszkodliwia toksyny
•Pomaga oczyścić wątrobę
•Łagodzi problemy nadmiaru cukru we krwi
•Poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
•Usuwa lub zmniejsza zapachy ciała
•poprawia naturalny drenaż nosa
•Przynosi ulgę w bólach gardła
•Łagodzi objawy wywołane przez wrzody układu pokarmowego
•Zmniejsza ilość wydzielin kataralnych
•Leczy żylaki
•Czyści i odwania jelita
•Łagodzi stany zapalne w niektórych postaciach zapalenia wątroby
•Zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
•Łagodzi objawy astmy
•przyspiesza gojenie się wrzodów
•Niszczy bakterie w ranach 100 %
•Łagodzi wysięk z nosa
•Wpływa korzystnie na narządy limfatyczne (migdałki, wyrostek robaczkowy itp.)
•Łagodzi objawy bolesnych hemoroidów
•Wzmacnia układ naczyniowy
•Uśmierza bóle wywołane stanami zapalnymi
Kuracje oczyszczające
MIĘKKIE OCZYSZCZANIE WĄTROBY SOKAMI WARZYWNYMI
Pierwszy zestaw;
Marchew 300g,ogórek świeży 90g, burak 90g.
Drugi zestaw;
Marchew 270g, seler 130g, pietruszka 60g.
Zastosowanie zestawów
Pić rano na czczo. Stosować najlepiej latem i jesienią.
OCZYSZCZANIE JELITA GRUBEGO WARZYWAMI I OWOCAMI
1. Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie.
Stosować przez 14 dni.
2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 1-2 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ. Razem z białym miąższem jeść pomarańcze rano i wieczorem.
Stosować przez 14 dni.
3.Dziesięć suszonych śliwek, wieczorem zalać wrzątkiem, odstawić na noc. Rano na czczo wypić wodę, śliwki zjeść. Następnie znowu zaparzać 10 suszonych śliwek. Odstawić do wieczora. Wieczorem, przed snem wodę wypić, śliwki zjeść. Kurację stosować przez 10 dni.
OCZYSZCZANIE WĄTROBY PRZY POMOCY SOKÓW WARZYWNYCH.
Oczyszczenie wątroby przy pomocy oleju i soku z cytryny jest najbardziej skuteczne, ale są osoby, które nie są w stanie wypić oleju, mało tego, one nawet nie znoszą jego zapachu. Co wtedy robić ? Oczyścić wątrobę mieszankami soków warzywnych. Jest to kuracja dłuższa, ale tym niemniej skuteczna. Pozwala ona oczyścić wątrobę i rozpuścić kamienie ( jeśli one są).
INSTRUKCJA PRZEPROWADZENIA TERAPI SOKAMI W CIĄGU 1 DNIA ;
1. Pić rano, w porze obiadowej i wieczorem 1/2 szklanki gorącej wody, do
której należy wycisnąć sok z 1 cytryny.
2. Pić w ciągu dnia 3 - 4 razy po 1/2 szklanki mieszanki soków z marchwi
buraka z sokiem ze świeżego ogórka, w proporcji 10:3:3,
( w ilości 250 g + 75 g + 75 g). Kurację przeprowadzać należy przez 2
tygodnie. W pierwszym roku przeprowadzać 4 kuracje po 14 dni co
3 miesiące, dalej- raz w roku.
Proporcja mieszanki soków ( 10:3:3) pozwala nie tylko rozpuścić kamienie
ale i wyczyścić przewody wątroby i pęcherzyka żółciowego.
WARIANTY OCZYSZCZANIA NEREK:
Spośród wielu wariantów oczyszczania nerek omawiamy 3 najbardziej skuteczne. Można stosować dowolny z nich, można je stosować wymiennie. Proszę wybrać ten, który Państwu najbardziej odpowiada.
Wariant 1
Oczyszczanie nerek powinno przeprowadzać się według wyżej podanej instrukcji oczyszczania wątroby przy pomocy soków warzywnych.
Wariant 2
Dobry wynik daje oczyszczanie nerek przy pomocy mieszanki soków z marchwi, selera, pietruszki w proporcji (9:5:2).
Wciągu dnia należy 3-4 razy pić najlepiej przed jedzeniem 1/2 szklanki mieszanki.
Czas trwania kuracji 1-2 tygodnie. W pierwszym roku co 3 miesiące kuracje należy powtarzać, następnie raz w roku.
Wariant 3
W celu rozpuszczenia i rozdrobnienia do wielkości ziarna piasku wszystkich kamieni w organizmie jest konieczny napar z owoców dzikiej róży.
Dwie łyżki stołowe owoców dzikiej róży zalać 200 ml. wody, gotować przez piętnaście minut a, następnie ostudzić. Po tym przecedzić i pić po 1/3 szklanki trzy dziennie .
Czas trwania kuracji - dwa tygodnie. Co trzy miesiące powtarzać kurację.Sok z pietruszki - bardzo skuteczny środek przy schorzeniach układu moczowego-płciowego i kamieniach w nerkach (szczególnie wtedy, gdy w moczu znajduje się białko, lub w nerkach jest infekcja). Sok z pietruszki jest jednym z najsilniej działających, dlatego też należy go spożywać oddzielnie, w czystej postaci, w ilości powyżej 30-50 g.
Po wydaleniu kamieni z nerek należy zmienić sposób odżywiania ponieważ kamienie są tylko skutkiem, główną przyczyną ich tworzenia się - to nadmiar kwasu moczowego i jego soli, które to w wyniku wielu przyczyn (zaburzenia przemiany materii, dziedziczności, itp.) nie są wydalane z organizmu.
Należy wyeliminować z jadłospisu produkty zawierające dużo białka, szczególnie: wątrobę, smażone i wędzone mięso, ryby solone, buliony mięsne, itp. Należy spożywać więcej sałatek, surówek owoców, przerośniętej pszenicy, codziennie pić soki. Sałatki można umiarkowanie solić, żeby stymulować prace nerek i unikać słodyczy, która je zaburza.
Doskonałe NA PRZEZIĘBIENIA I GRYPĘ
Sok cytrynowy
Jest bogaty w witaminę C, mikroelementy i hormony. Wspaniale oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Ci, którzy chcą wyglądać młodo, powinni pić sok z jednej cytryny codziennie. Dzięki zawartości hormonów fitoestrogenowych sok z cytryn jest szczególnie pożyteczny dla kobiet w starszym wieku. Zadziwiające związki pierwiastków chemicznych zawarte w soku cytrynowym to wspaniała profilaktyka dla chorób infekcyjnych. Późną jesienią i wczesną wiosną należy profilaktycznie pić sok z cytryn przeciwko epidemii grypy i przeziębieniom według następującego schematu:
•dzień — 1 cytryna 10 dzień
•dzień — 2 cytryny - 9 dzień
•dzień — 3 cytryny - 8 dzień
•dzień — 4 cytryny 7 dzień
•dzień — 5 cytryn 6 dzień
Od 1- go do 5- go dnia zwiększamy spożywanie o 1 cytrynę, a od 6-tego do 10-tego dnia zmniejszamy o jedną cytrynę.
W sumie przez 10 dni należy wypić 30 cytryn.
Sok z cytryny przygotowuje się następująco: cytrynę przekroić wszerz na dwie połowy, każdą wycisnąć i pić bez dodatku cukru. Jeśli nie możecie Państwo pić czystego soku cytrynowego, to można go rozcieńczyć wodą i dodać 1 łyżeczkę miodu. Wyciśnięte połówki cytryny nie należy wyrzucać, przecież w pozostałej części cytryny i skórce są cenne fitocydy i olejki eteryczne, które korzystnie działają na pracę serca, naczyń krwionośnych, mózgu. Wyrośnięte połówki cytryny należy drobno pokroić, przełożyć do słoika, zalać miodem lub posypać cukrem i wstawić do lodówki. Po 10 godzinach otrzymacie Państwo wspaniałą esencję (wyciąg z cytryny), którą można pić zamiast herbaty lub kawy dodając wodę mineralną lub przegotowaną.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Barbarax
Moderator
Dołączył: 31 Gru 2009
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:10, 03 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
"Soki na zdrowie" - Zbigniew Ogrodnik
Czy wiesz, że regularne spożywanie świeżego soku z agrestu przyczynia się do zmniejszenia otyłości, zaś sok z aronii należy pić przy miażdżycy, nadciśnieniu i zaburzeniach systemu nerwowego? Czy wiesz również, że jabłka myją zęby, a cebula jest jednym z najskuteczniejszych leków naturalnych, szczególnie polecanym dzieciom w przypadku wszelkich infekcji dróg oddechowych, gardła, migdałków i oskrzeli?
"Soki na zdrowie" to kompendium wiedzy, ukazujące cenne właściwości owocowych i warzywnych soków na organizm człowieka oraz dostarczające rzetelnych informacji na temat, kiedy najskuteczniej je spożywać i w jakiej postaci. W książce zawarte są również przepisy na domowe przyrządzanie zdrowych i smacznych soków.
Fragment książki:
Pigwa
Cydonia oblonga
Opis
Pigwa jako roślina uprawna jest znana od około 2000 lat p.n.e, jednak nie udało się ustalić jej pierwotnego miejsca pochodzenia. Prawdopodobnie jednak pochodzi z Persji, Turkiestanu i Półwyspu Arabskiego. Ponoć właśnie stąd rozprzestrzeniła się po krajach Azji Mniejszej i w Grecji. Obecnie znana jest na całym świecie, a uprawiana głównie w basenie Morza Śródziemnego, w Ameryce Północnej, a także w Polsce.
Skład
Owoce zawierają dużo substancji korzystnie działających na nasz organizm, m.in.: cukry, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy), garbniki, pektyny, węglowodany, związki mineralne (żelazo, miedź), witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B.
Walory lecznicze
Sok z pigwy na różne dolegliwości przepisywał już Hipokrates. Owoce pomagają przy gruźlicy, działają leczniczo przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, a także przy przeziębieniach z kaszlem i zapaleniem dróg oddechowych. Ponadto wzmacniają one apetyt, dobrze działają na wątrobę, są stosowane przeciwko biegunkom i wymiotom.
Sok naturalny
- Bardzo dojrzałe owoce dokładnie umyć i otrzeć z meszku. Następnie pokroić na małe kawałki i wycisnąć sok praską lub wirować w sokowirówce. Sok przecedzić i dosłodzić do smaku. O ile nie będziemy go spożywać od razu, należy zlać go do butelki z ciemnego szkła, szczelnie zamknąć, pasteryzować przez 10 minut. Butelki chłodzić w pozycji leżącej i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Zła przemiana materii
- Świeży sok zmieszać w równych proporcjach z miodem i zażywać po 1 łyżeczce od herbaty 3 razy dziennie. Pobudza także apetyt.
Krwawe biegunki, krwotoki z płuc
- Wycisnąć sok z liści pigwy w ilości 1/2 łyżeczki. Pić 2-3 razy dziennie.
Maseczka do niezdrowej cery
- 1-2 łyżki stołowe soku z pigwy dokładnie wymieszać z 1 łyżką stołową mielonej glinki. Dodać kilka kropli soku z cytryny, nanieść na twarz i pozostawić do całkowitego zeschnięcia. Zmywać zimną wodą.
Niestrawność, wzdęcia
- 1,5 litra soku z pigwy, 500 ml spirytusu, 2 g cynamonu, 0,8 g goździków i 0,5 g gorzkich migdałów zmieszać ze sobą. Wszystkie składniki zalać spirytusem w butli. Przygotować syrop z cukru i zimny dodać do ratafii. Macerować przez 2 miesiące. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Pić po 1/2 szklanki dziennie.
Spis treści:
Wstęp 9
Soki 11
Owoce 17
Agrest 19
Ananas 21
Arbuz 23
Aronia 24
Awokado 26
Brzoskwinia 27
Brusznica 29
Czarna jagoda 30
Czarna porzeczka 32
Czereśnia 35
Biała porzeczka, czerwona porzeczka 36
Cytryna 37
Cytryniec chiński 43
Daktyl 44
Dereń właściwy 45
Dzika róża 46
Dynia zwyczajna, dynia olbrzymia 47
Figa 49
Głóg dwuszyjkowy, głóg jednoszyjkowy 50
Granat 51
Grejpfrut 53
Grusza 55
Jabłoń 57
Jarząb domowy 60
Jarzębina szlachetna 61
Jeżyna 63
Kalina koralowa 64
Kiwi 65
Malina właściwa 67
Mandarynka 69
Mango 70
Melon 71
Mirabelka 72
Morela 73
Morwa biała, morwa czarna 75
Niesplik 75
Oliwnik 76
Pigwa 78
Pomarańcza 79
Poziomka pospolita 82
Śliwa 83
Tarnina 84
Truskawka 85
Winorośl 87
Wiśnia 89
Żurawina 90
Warzywa 93
Burak 95
Brukselka 99
Cebula 100
Chrzan 104
Czarna rzodkiew 106
Czosnek 110
Cykoria 112
Fasola zwyczajna 113
Gorczyca biała 114
Kapusta 115
Karczoch zwyczajny 119
Marchew 120
Ogórek 126
Papryka 128
Pietruszka 129
Pomidor 132
Por ogrodowy 134
Rzepa 135
Rzeżucha ogrodowa 138
Rzodkiewka 139
Sałata 142
Seler 143
Szczaw 146
Szparagi 147
Szpinak 148
Ziemniaki 150
Zioła 153
Aloes 155
Babka lancetowata i szerokolistna 158
Bez czarny 160
Brzoza brodawkowata 162
Bylica piołun 164
Dziurawiec 165
Głóg dwuszyjkowy 167
Jaskółcze ziele 168
Jałowiec pospolity 170
Jeżówka purpurowa, jeżówka wąskolistna 172
Krwawnik pospolity 174
Lucerna siewna 175
Łopian większy 177
Mniszek lekarski 178
Nagietek lekarski 181
Ogórecznik lekarski 182
Podbiał pospolity 183
Pokrzywa zwyczajna 184
Rojnik murowy 188
Rokitnik zwyczajny 188
Skrzyp polny 189
Szakłak pospolity 191
Trawa pszeniczna 191
Literatura 203
Liczba stron: 216
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Barbarax dnia Pią 23:29, 05 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Moderator Globalny
Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 371
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WROCŁAW
|
Wysłany: Pią 21:16, 05 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Pijmy soki
Nieważne, co wybierzesz – pomarańcze, truskawki czy jabłka. We wszystkich owocach i wyciskanych z nich sokach znajduje się bogactwo witamin oraz minerałów. Przekonaj się do nich wiosną i korzystaj przez cały rok.
Styl życia i odżywiania, środowisko, geny warunkujące podatność na różne choroby, a dopiero na końcu poziom opieki medycznej – taka jest kolejność czynników warunkujących nasze zdrowie. Hierarchia ta znana jest lekarzom od lat (wszak opracowali ją eksperci Światowej Organizacji Zdrowia), ale wciąż niedoceniana przez laików. Gdybyśmy naprawdę przykładali na co dzień wagę do trybu życia i diety, oszczędzilibyśmy sobie wielu problemów ze zdrowiem. Tym bardziej, że wynikają one najczęściej z chorób układu krążenia i nowotworów. Epidemiolodzy wciąż uważają, że przynajmniej połowę zgonów z trzech głównych przyczyn – zawałów serca, udarów mózgu oraz złośliwych nowotworów – udałoby się znacząco ograniczyć, gdybyśmy zdrowiej żyli, a zwłaszcza zdrowiej jedli.
Na kolorowo
Co to znaczy odżywiać się zdrowo? Na to pytanie dietetycy odpowiadali już wiele razy. Niestety, ich rady nie są zbyt konkretne. – Zdrowa dieta współczesnego człowieka powinna być zrównoważona, czyli dostosowana do indywidualnych potrzeb każdego z nas: wieku, płci, masy ciała oraz warunków życia – mówi prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie kieruje Katedrą Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż. Przełóżmy to na konkrety (choć też dość ogólne): w naszym jadłospisie powinniśmy uwzględnić zwłaszcza duże ilości warzyw i owoców (razem 500–800 g dziennie). Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, każdy powinien codziennie jeść cztery porcje warzyw i trzy porcje owoców, z czego jedna zalecana jest w postaci soku. – O prozdrowotnym działaniu owoców świadczy zawartość w nich witamin A, C i E, kwasu foliowego, potasu, błonnika i fitoskładników. Dla ochrony przed chorobami cywilizacyjnymi należy spożywać owoce i warzywa o różnych barwach – twierdzi prof. Oszmiański. Owoce i soki zabarwione na czerwono zawierają korzystne dla zdrowia antocyjany; na pomarańczowo – karotenoidy. Fitoskładniki (składniki roślinne) chronią rośliny przed patogennymi mikroorganizmami, żerowaniem owadów oraz innych szkodników, a nawet niekorzystnym promieniowaniem słonecznym. W latach pięćdziesiątych minionego stulecia nauka zainteresowała się witaminami, w siedemdziesiątych błonnikiem, kilkanaście lat temu kwasami omega-3. W ostatnim czasie biolodzy i żywieniowcy największą uwagę poświęcają fitoskładnikom. Ich najważniejszą grupą są flawonoidy – związki nadające zabarwienie płatkom kwiatów, owocom i liściom. W naszym organizmie ich znaczenie wcale nie maleje: wraz z witaminą C przywracają szczelność ścianom tętnic, wpływają na wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL). – Dużo flawonoidów zawierają jabłka – mówi prof. Jan Oszmiański. – To nasze najcenniejsze owoce.
Od jabłka do grejpfruta
Zalety jabłek są ogromne. Działają one przeciwwirusowo, ułatwiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejszają apetyt. Antocyjany zawarte w skórce czerwonego jabłka są naturalnym antybiotykiem. Fruktoza jabłek stabilizuje poziom cukru we krwi. Błonnik zapobiega chorobom naczyń krwionośnych i cukrzycy. Jabłka chronią także przed powstawaniem kamieni nerkowych – zwłaszcza obniżają ryzyko odkładania się złogów szczawianu wapnia. Zawarte w nich kwasy powodują obniżenie pH moczu. Regulują pracę przewodu pokarmowego (zjedzenie jabłka w kawałku działa rozwalniająco, natomiast tarte ma działanie zapierające). – Picie soku z jabłek to bardzo dobry pomysł – twierdzi prof. Oszmiański. Preferuje on soki mętne, z zwartością miąższu. – Mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej niż przeciętny sok dobroczynnych związków z grupy polifenoli, głównie flawonoidów. Taki sok wykazuje też pięciokrotnie większą zdolność wymiatania wolnych rodników.
Inne owoce nie są wcale uboższe w składniki odżywcze. Soki wytworzone z cytrusów, czarnych porzeczek, truskawek zawierają mnóstwo zdrowotnych walorów. Flawony (hesperytyna) i polimetoksylowane flawony (tangeritina) wchodzące w skład pomarańczy chronią przed chorobami nowotworowymi i stanami zapalnymi. Natomiast monoterpeny przed rakiem jelita grubego i obniżają zły cholesterol (LDL), zmniejszając ryzyko arteriosklerozy. – Najnowsze badania naukowe przeprowadzone w USA dowodzą, że wypijając szklankę soku pomarańczowego dziennie można obniżyć cholesterol we krwi o 8%. Po dwóch szklankach dodatkowo zwiększamy poziom korzystnego cholesterolu (HDL) o 14% – mówi nasz ekspert. Truskawki przydatne są w diecie odchudzającej, przeziębieniach, nawracających infekcjach układu oddechowego. Zaleca się je osobom chorym na miażdżycę, ponieważ zwiększają poziom cholesterolu HDL. Truskawki powinny być spożywane przez osoby starsze. Wpływają one bowiem na zachowanie sprawności umysłowej oraz zapobiegają problemom neurologicznym pojawiającym się wraz z wiekiem. – Pod względem zawartości żelaza i fosforu zajmują pierwsze miejsce wśród owoców jagodowych uprawianych w Polsce – mówi prof. Oszmiański. – Pod tym względem z całą pewnością przewyższają mięso. Natomiast z uwagi na zawartość witaminy C mają przewagę nad cytrynami.
Czarna porzeczka w 100 gramach zawiera aż 300 mg witaminy C. Dlatego podnosi ona odporność na niektóre choroby bakteryjne i wirusowe. Antocyjany czarnej porzeczki poprawiają mikrokrążenie w naczyniach włosowatych tęczówki oka, co dodatnio wpływa na ostrość widzenia o zmroku i nocą.
Sok pomidorowy zalecany jest mężczyznom w profilaktyce raka prostaty. Przetworzenie pomidorów na sok powoduje, że zawarty w nim likopen staje się łatwiej przyswajalny. Badania naukowe dowodzą, że spożywanie 2–4 razy w tygodniu soku pomidorowego zmniejsza aż o 34% ryzyko raka prostaty (należy do tych procentów podchodzić z pewnym dystansem). Bardzo trudno przeprowadzić rzetelne badania naukowe, które jednoznacznie, z matematyczną dokładnością, wskazałyby na dobroczynne działanie produktów spożywczych, w tym także soków. Można jedynie sprawdzić, co się w nich znajduje i na tej podstawie sformułować ogólne zalecenia żywieniowe. Owoce grejpfrutów są bogatym źródłem fitoskładników, takich jak: flawonoidy (flawanon naringenina), limonoidy i terpeny. Dużo wartościowych składników, a zwłaszcza witamin, znajduje się w białej skórce. Sok grejpfrutowy można pić już od samego rana. Jednak nie należy popijać nim leków. Zawarte w nim flawonoidy mogą wchodzić w interakcje z niektórymi czynnymi substancjami leków. Sokiem grejpfrutowym można natomiast popijać czerwone mięso, wtedy zawarte w nim żelazo jest lepiej przyswajalne.
Paweł Adamski
źródło: Medycyna dla Ciebie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Barbarax
Moderator
Dołączył: 31 Gru 2009
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 18:22, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
TERAPIA GERSONA
Doktor Max Gerson
"Uważam Gersona za jednego z największych geniuszy w historii medycyny."
- Albert Schweitzer, laureat Nagrody Nobla ""
leczenie raka
Doktor Max Gerson (1891-1956), genialny lekarz i naukowiec, który już 80 lat temu odkrył przyczyny powstawania raka, opisując je jako zespół wyniszczenia tkanek wynikający z zaburzenia równowagi sodowo-potasowej na poziomie komórkowym, postępującą toksemię organizmu oraz permanentny niedobór składników odżywczych. Dr Gerson określił raka jak chorobę całego organizmu, a nie poszczególnych organów. Na bazie swoich odkryć, po ponad 35-ciu latach klinicznych doświadczeń, opracował Terapię Gersona - wybitnie skuteczną, naturalną, niespecyficzną terapię antynowotworową, nakierowaną na usuwanie przyczyn, a nie skutków choroby. Terapia znana jest głównie z ponad 30-to letniego pasma sukcesów w walce z wieloma rodzajami raka, jednak równie dobrze radzi sobie z innymi przewlekłymi dolegliwościami, m.in.: cukrzycą, chorobami serca, chorobami reumatycznymi czy nadciśnieniem. Mimo iż współczesna medycyna nazywa takie dolegliwości ''nieuniknionymi'' i ''nieuleczalnymi'' chorobami cywilizacyjnymi, oferując jedynie symptomatyczne leczenie, to Terapia Gersona zaprzecza wszystkim tym tezom - jest skutecznym narzędziem w leczeniu raka, nawet w zaawansowanym stadium, oraz z ponad 50 innymi chorobami - zwalcza przyczyny tych schorzeń i odbudowuje cały organizm, pomagając pacjentom w powrocie do pełnego zdrowia i w uniknięciu chorób w przyszłości. Terapia Gersona, mimo iż opracowana w Niemczech i USA, może być z powodzeniem stosowana w polskich warunkach.
Co to jest Terapia Gersona i jak leczyć raka?
"Lekarstwo na raka zostało wynalezione w....1928 roku!"
- z filmu "Cud Terapii Gersona"
Terapia Gersona to alternatywna metoda leczenia wielu 'nieuleczalnych' chorób, która najbardziej spektakularne sukcesy odnosi w leczeniu raka. Tam gdzie klasyczna medycyna oferuje jedynie objawowe leczenie,Terapia Gersona radzi sobie doskonale przynosząc pełne uzdrowienie.''Holistyczne podejście Terapii Gersona nie ogranicza się, tak jak większość klasycznych czy naturalnych metod do leczenia indywidualnych symptomów choroby, ale traktuję organizm jako jeden całościowy mechanizm w którym każdy z elementów pełni istotną rolę i jest powiązany z wszystkimi innymi. Terapia nakierowana jest na usuwanie przyczyn chorób a nie jedynie tłumienie ich skutków. leczy poprzez rekonstrukcję naturalnych, potężnych systemów obronnych organizmu, które aktywują jego zdolność do samoleczenia, nie wywołując przy tym żadnych skutków ubocznych. Opiera się na świeżym, ekologicznym pożywieniu, sokach owocowo-warzywnych, lewatywach z kawy i całościowej detoksyfikacji ciała; wszystko to w celu przywrócenia naturalnej zdolności ciała do samoleczania. Niezmierna obfitość składników odżywczych dostarczana codziennie w postaci świeżo wyciśniętego soku z owoców i warzyw ekologicznych, zapewnia organizmowi ogromną dawkę enzymów, witamin, minerałów i składników odżywczych. Substancje te rozbijają chore tkanki ciała, podczas gdy lewatywy pomagają w usuwaniu z wątroby toksyn zgromadzonych w organiźmie na przestrzeni całego życia.
[link widoczny dla zalogowanych]
TERAPIA DR GERSONA
Metoda dr Gersona jest wybitnie skuteczną, naturalną i niespecyficzną terapią anty nowotworową, nakierowaną na usuwanie przyczyn, a nie skutków choroby.
Doktor Max Gerson odkrył przyczyny powstawania raka, opisując je jako zespół wyniszczenia tkanek wynikający z zaburzenia równowagi sodowo-potasowej na poziomie komórkowym.
Celem terapii jest odbudowa sił obronnych całego organizmu, który jest w stanie sam się uleczyć. Jako przyczynę chorób uznaje się: - zanieczyszczenie organizmu (toksemie,) - niedobór substancji odżywczych. Założenia terapii są jasne i logiczne.
TOKSEMIA WRÓG NUMER JEDEN.
Powszechnie stosowane w rolnictwie toksyczne pestycydy, herbicydy, preparaty grzybobójcze i inne chemikalia przenikają w głąb roślin i nie zawsze mogą być usunięte poprzez płukanie.Także jednym z największych zagrożeń w nowoczesnej diecie jest sód (sól) - substancja której bardzo trudno uniknąć. Sól zatrzymuje wodę w komórkach, co z kolei prowadzi do obrzęków. Przyczynia się również znaczne i niepotrzebne do obciążania nerek, podnosi ciśnienie krwi, zakłóca procesy trawienne. Sól wpływa także niebezpiecznie na procesy komórkowe prowadząc do nowotworów - w następstwie pojawia się zespół wyniszczenia tkanek.
Mięso to dziś podstawowy składnik jadłospisu. Nadwyżka białka zwierzęcego w organizmie stają się trucizną. Nasze ciało, z jego długim układem pokarmowym, nie jest stworzone aby radzić sobie z dietą bogatą w białka zwierzęce.
Idealna dla człowieka dieta powinna być w przeważającej mierze roślinna, z minimalną zawartością białek zwierzęcych. Niestrawione białka zwierzęce zalegają w organizmie odkładając się jako toksyny..
Chemiczne dodatki do żywności.
Kolejny poważny problem stanowią dodatki do żywności, których liczba waha się obecnie wokół 4000. Przemysł chemiczny może naśladować prawie każdy naturalny zapach i smak. Jednak nie może oszukać organizmu ludzkiego sprawiając, żeby przyjął te podróbki jako naturalne substancje.
Zatruty organizm zapada na przewlekłe schorzenia z chorobami serca, cukrzycą, alergią i nowotworami włącznie.
NIEDOBORY WRÓG NUMER DWA.
Przetworzona żywność jest pozbawiana w dużej części wartości odżywczych Brakuje jej witamin, enzymów i minerałów Kiedy problemy zdrowotne ostają rozpoznane można przystąpić do leczenia:
• niedobory są uzupełniane poprzez super-odżywianie,
• toksyny są eliminowane przez systematyczną detoksykację.
Pomimo ich życiodajnego znaczenia, metody te są proste, przystępne i przejrzyste, a przede wszystkim - mają sens. Terapia Gersona jest precyzyjnym narzędziem, dostępnym dla każdego, kto jest zainteresowany czy to wyleczeniem się z poważnej choroby czy też poprawą i utrzymaniem ogólnego stanu zdrowia.
SUPER-ODŻYWIANIE.
Odpowiedzią Terapii Gersona na niedobory w organizmie jest podanie pacjentowi maksymalnej ilości możliwie najlepszego pożywienia. Chorzy pacjenci nie są w stanie jeść dużo. Ich apetyt, trawienie i wypróżnienia nie są dobre. Dlatego pacjenci co godzinę przyjmują szklankę świeżo przygotowaną soku natychmiast po przygotowaniu. Taka dawka soków to prawdziwy zastrzyk ogromnej ilości witamin, minerałów i enzymów. Ciało pacjenta jest wprost zalewane odżywczym płynem.
Standardowy program terapii przewiduje cztery rodzaje soków:
• sok marchewkowy,
• marchewkowo-jabłkowy,
• pomarańczowy,
• tzw. zielony sok.
Przyjmowanie pożywienia w formie soków, pozwala ominąć proces trawienia i powoduje ich natychmiastową asymilację.
Oprócz soków chory otrzymuje codziennie trzy pełne, wegetariańskie posiłki. Pomiędzy posiłkami pacjenci podjadają świeże owoce - jabłka, gruszki, banany, pomarańcze czy winogrona.
DETOKSYKACJA.
Lewatywa to procedura medyczna mająca antyczne korzenie. Hipokrates „ grecki ''ojciec współczesnej medycyny'' zalecał lewatywy na wiele schorzeń już 2600 lat temu. Bez lewatyw odtruwanie organizm nie działa.
Dlaczego lewatywy są taka ważne? W chwili kiedy ciało zostaje zalane odżywczym pokarmem, jest on gwałtownie absorbowany i wypiera zgromadzone w komórkach toksyny do krwiobiegu, ten z kolei transportuje je do wątroby, nadrzędnego organu odtruwającego organizmu. Pacjent ma już zgromadzone w wątrobie znaczne ilości toksyn. Nowe toksyny wyparte z komórek obciążają wątrobę. Siła uzdrawiania tej terapii nie jest ściśle ukierunkowana na jedną chorobę. Dr Gerson traktuje organizm jako integralną całość. Kuracja odbudowuje cały organizm na poziomie komórkowym, ze szczególnym uwzględnieniem układu immunologicznego, hormonalnego, enzymatycznego i kluczowych organów, takich jak wątroba czy tarczyca.
Terapia dr Gersona zaleca dwuetapowe pozyskiwanie soków:
- rozdrobnienie owoców i warzyw za pomocą wyciskarki Champion,
- wyciśnięcie pulpy w prasie ręcznej.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Moderator Globalny
Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 371
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WROCŁAW
|
Wysłany: Pon 22:23, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Terapia dr Gersona w warunkach domowych
Tuż po publikacji wpisu sprzed czterech dni pt. “Rak-jest-uleczalny” – w którym prosiłem czytelników między innymi o informacje i materiały nt. stosowania diety Gersona w warunkach domowych – otrzymałem maila od Jerzego – jednego z czytelników, z dokładnym opisem diety Gersona.
Mając jego zgodę zamieszczam ten materiał poniżej w formie nieco zmodyfikowanej przeze mnie. Dodałem kilka dodatkowych informacji oraz własne komentarze (wyróżniam to kursywą). Moim celem jest udomowienie i przystosowanie diety/terapii Gersona do możliwości i warunków przeciętnego zjadacza chleba, którego nie stać na wyjazd do kliniki w Meksyku bądź na Węgrzech, czy też na zakup rekomendowanego sprzętu.
Zanim jednak przejdę do dokładnego opisu terapii Gersona chciałbym wspomnieć coś na temat jej skuteczności. Dzisiaj przeczytałem artykuł Waltera Lasta pt. “Konwencjonalne terapie antyrakowe”, z 37nr NEXUSA. Oto fragment który szczególnie mnie zainteresował.
Holistyczne podejście do leczenia raka obejmuje doskonałe odżywianie (m.in. dieta zgodna z grupą krwi – przypis Administratora), zioła, elektromedycynę, oraz medycynę wibracyjną lub energetyczną, uzdrawianie emocjonalne, a także terapię umysłową. Jedyne znane badania, które są bliskie podejściu holistycznemu, dotyczą terapii Gersona (m.in. enzymoterapia) i były przeprowadzone w celu oceny pięcioletniego okresu przeżywalności 153 pacjentów cierpiących na czerniaka. Wykazały one, że 100% pacjentów z fazą pierwszą i drugą poddanych terapii Gersona przeżyło, podczas gdy tylko 79% poddanych terapii konwencjonalnej. W odniesieniu do przypadków w trzeciej fazie raka (z przerzutami w bliskim regionie) liczby te przedstawiały się odpowiednio – 70% i 41%, zaś w fazie czwartej (przerzuty w rejonach odległych) – 39% i 6%.
Po zapoznaniu się z tymi optymistycznymi statystykami możemy z entuzjazmem zabrać się za zgłębianie tajników terapii dr Gersona.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Założenia diety Gersona
Doktor medycyny Max Gerson w młodości cierpiał na silne migreny, na które nie było lekarstwa. Wówczas, gdy tytułem eksperymentu zastosował u siebie restrykcyjną dietę wykluczającą sól, tłuszcz, produkty konserwowane, wędzone, a opartą na świeżych owocach i warzywach, dolegliwości migrenowe ustąpiły. Od tego czasu zaczął zalecać dietę przeciw migrenową swoim pacjentom, obserwując wyleczenie szeregu także innych chorób takich jak: gruźlica skóry, zapalenie stawów, choroby serca, cukrzyca, niewydolność nerek, choroby zwyrodnieniowe, a także nowotwory.
Doktor Gerson w Instytucie w Teksasie wyleczył swoją metodą ponad 50 osób cierpiących na różne nowotwory (często z przerzutami) takie jak czerniaki, raka: okrężnicy, kości, płuc, mózgu, prostaty, piersi, trzustki, ziarnicę, nie operacyjnego raka jajnika i inne. Założeniem metody leczenia jest istnienie przyczynowego związku między dostającymi się do organizmu m.in. wraz z dietą zanieczyszczeniami środowiskowymi – toksyny, chemikalia, leki, niektóre pokarmy, a osłabieniem funkcji układu immunologicznego.
Terapia Gersona uzupełnia niedobory witamin, minerałów, enzymów i innych składników pokarmowych przez spożywanie świeżych organicznie wyhodowanych owoców, warzyw i soków. Toksyczne resztki są eliminowane przez bezpieczną i skuteczną detoksykację. Naturalna obrona organizmu jest pobudzana i przywracana do zdrowia. Uszkodzone, czy zniszczone tkanki i układy ulegają regeneracji. Przez okres 6 – 12 tygodni zaleca się dietę ograniczoną do owoców, liści i warzyw w postaci wyciskanych na świeżo soków, lub spożywanych w postaci naturalnej, lub sałatek, albo duszonych w sosie własnym. Dopuszcza się również spożywanie ziemniaków, potraw z płatków owsianych, chleba żytniego bezsolnego, zupy Hipokratesa. Nie solić, jeść wszystko świeże. Po tym okresie można włączyć białko zwierzęce w postaci chudego sera bez soli, lub naturalnego jogurtu.
Ta dieta jest podstawą leczenia. Warunkiem jest wykluczenie sodu i spożywanie maksymalnie dużej ilości potasu. Jest ona łatwo i szybko trawiona. W niewielkim stopniu stymuluje metabolizm, natomiast pobudza eliminację substancji trujących i produktów pośrednich przemiany materii. Ilość kalorii jest mniejsza i organizm trawi każdy posiłek szybciej. Pacjenci mogą jeść i pić dowolne ilości (nawet dodatkowo w nocy). Dieta Gersona jest naturalna, wysoko witaminowa, bogata w płyny, minerały, enzymy i inne substancje bioaktywne, uboga w sód i tłuszcz. Uwaga! Dietę i inne zalecenia kuracji Gersona należy wykonywać pod kontrolą doświadczonego lekarza!
I tu pojawia się pierwszy problem. Który lekarz medycyny konwencjonalnej w naszym kraju zaleci jakiemukolwiek pacjentowi dietę Gersona… i weźmie na siebie pełną odpowiedzialność za to?
Prawda jest taka, że jeżeli nie stać cię, by udać się do jednej z klinik Gersona (za 2 tygodnie pobytu w węgierskiej klinice trzeba zapłacić 4 tys. euro), gdzie będziesz znajdował się pod fachową opieką medyczną, to działasz na własną rękę. Nim podejmiesz jakąkolwiek decyzję poznaj jak najdokładniej zasadę funkcjonowania tej terapii – jej zalety, wady, skutki uboczne, zagrożenia, oraz specyfikę twojej własnej choroby. Dociekaj, pytaj, szukaj, tak długo, aż nie nabierzesz całkowitej pewności że chcesz się tego podjąć.
Produkty zalecane w diecie
Surowce powinny pochodzić z upraw organicznych. Ilość spożywanych potraw i soków jest dowolna, możliwie największa. Niektórzy pacjenci mogą nawet żądać dodatkowych ilości w nocy. Ilość kalorii na jednostkę objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą być obfitsze i częstsze.
Owoce:
banany, mandarynki, brzoskwinie, melony, czereśnie, wiśnie, morele, grejpfruty, pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango.
Należy jeść surowe owoce w dużych ilościach (wykluczone są z puszek i słoików). Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej strawne. Można też jeść owoce duszone we własnym soku. Można jeść też owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak rodzynki, brzoskwinie, daktyle, figi, morele, śliwki lub owoce mieszane – opłukać, namoczyć i udusić,
Soki:
owocowo-warzywne i z zielonych części roślin. Łącznie 13 szklanek soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzinę 1 szklankę (od godziny 8 do 20). Świeże (nie z puszek ani kartoników). Wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i temperatury.
Mamy kolejny ważny punkt – Jakość owoców i warzyw powinna być najwyższa, najlepiej z upraw organicznych. Po pierwsze – organiczna marchewka jest droższa od zwykłej, a ponadto wcale nie tak łatwo ją dostać? W dużych miastach zapewne znajdziesz kilka sklepów ze zdrową (organiczną) żywnością. Ale co, jeśli mieszkasz w jakimś Pcimiu?
Poza tym wcale nie polecam Ci robienia zakupów w zwykłym warzywniaku. Zmniejszysz wydatki nawet o połowę jeśli bezpośrednio udasz się do hurtowni, lub do gospodarza. Ja również jestem wielbicielem świeżych soków i z doświadczenia wiem że potrafię miesięcznie skonsumować 30kg marchwi, 30 kg jabłek, 10kg selera, 15 kg buraka, 10 kg kapusty, a wcale tak dużo soków jeszcze nie pijam i nie jestem jeszcze witarianinem. Zakupy robię na warzywnym rynku hurtowym w Broniszach (raz na dwa/trzy tygodnie).
Przy diecie Gersona miesięcznie będziesz potrzebował ponad 200kg surowca. Lepiej poszukaj dobrego i taniego źródła. Oto krótka lista gospodarstw ekologicznych. Być może któreś z nich znajduje się blisko ciebie… Szukaj takich gospodarstw na własną rękę w swojej okolicy. Kupuj od razu zapas przynajmniej na 2 tygodnie lub na cały miesiąc. Przechowuj surowiec w chłodnym miejscu (piwnica, balkon etc), aby nie zaczął się psuć.
Jeżeli nie ma takich gospodarstw blisko Ciebie, śmiało zapukaj do pierwszego lepszego rolnika. Oni często dla swoich własnych potrzeb hodują warzywa tylko dla siebie, zdrowo, bez oprysków, na naturalnym nawozie. Może będą skłonni odsprzedać Ci część swoich zapasów, gdy szczerze przedstawisz im swoje położenie.
Polecane soki i przeciery:
- Sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie).
- Sok jabłkowo-marchwiowy – cztery szklanki dziennie.
- Sok z zielonych części roślin – cztery szklanki dziennie.
- Sok winogronowy.
- Sok grejpfrutowy.
- Sok jabłkowy.
- Sok pomidorowy.
- Surowy przecier jabłkowy – robi się na części mielącej prasy Norwalk (lub w zwykłej maszynce do mielenia mięsa, lub na tarce) – jako deser, między posiłkami, wieczorem, na noc.
- Gotowany przecier jabłkowy: jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd nasiennych zalać do 3/4 wysokości wodą (nie przykrywać wodą). Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zmniejszyć ogień i chwilę podgotować na małym ogniu. Przepuścić przez ręczny młynek do potraw – skórki zostaną na nim. Może stać w nocy na stoliku przy łóżku pacjenta – dobry w biegunce, niestrawności. Gdy jabłka są wczesne, kwaśne, można je słodzić. Nie wolno słodzić gdy występuje biegunka, także miodem ani słodzikami. Przy biegunce nie można spożywać surowych wczesnych, kwaśnych jabłek – wtedy ubiegłoroczne.
- Przecier marchwiowo – jabłkowy, plus troszkę soku pomarańczowego, plus troszkę rodzynek: jako II śniadanie dla dzieci – poprawia uwagę na lekcjach, stopnie, wzmacnia układ odpornościowy (mniej przeziębień).
Więcej na stronie poniżej.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Barbarax
Moderator
Dołączył: 31 Gru 2009
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 22:45, 08 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Po co Ci sokoterapia?
To, że sokoterapia działa jest tak oczywiste jak to, że zachodzą fajne procesy biochemiczne w Twoim ciele. Najfajniejsze jest to, że masz na nie wpływ.
Mówmy o konkretach. Kosztuje Cię to 70zł i w średniej klasy sokowirówkę, oraz koszta warzyw i owoców, które będziesz przerabiał. Myślę, że to czysta inwestycja w Twoje ciało, które odwzajemnia się wspaniałą pracą dla Ciebie. Lepsze myślenie, zdrowszy organizm, lepszy sen - chciej tego.
Soki wypłukują martwe komórki z Twojego organizmu, rozpuszczają nagromadzoną sól i kamienie w wątrobie i nerkach. Zapobiegają chorobom nowotworowych. Jednym słowem usuwają zbędny śmietnik i jest to genialna profilaktyka.
Profilaktyka owszem, ale dla mnie ważne są korzyści płynące z za***iście pracującego organizmu. Mówię np. o dniu, kiedy czułeś się fantastycznie na ciele i duchu. Jak to było? ...... OK, teraz masz jedno z narzędzi, które umożliwi Ci takie samopoczucie codziennie, do końca Twojego szczęśliwego życia.
Kiedy pić?
20 min przed jedzeniem. Z każdym łykiem zatrzymaj sok w ustach i pozwól sobie rozsmakować się w nim, aż wymiesza się ze śliną. Enzymy przetwarzające soki wywarzane są w jamie ustnej, więc to ważne.
------------------------------------------
Zasady
- pijesz soki świeżo wyciśnięte, bo on zachowują 100% wartości odżywczych(kartonowe 100%-we mają tylko 60%
- pijesz codziennie profilaktycznie do 0,5l soku to proste, bo zamiast soku sklepowego masz swój(albo zamiast coli)
- możesz pić odciążające do 2-3l na dzień/tylko przez 3 dni
- możesz pić leczniczo od 1/2 do 1l codziennie w ciągu 2 tyg.
Przepisy na soki
Sok z buraków
1. Przygotowujesz 4 części soku z buraków i 1 część soku z marchwi.
2. Mieszasz
3. Odstawiasz na 2-3h w ciemne miejsce.
4. Pijesz 2xdziennie po szklaneczce.
Po co?
- wytwarzanie czerwonych krwinek
- polepsza skład krwi
- wstrzymuje następowanie menopauzy u kobiet
- likwiduje choroby ukł. krążenia, ukł. pokarmowego
- rozpuszcza kamienie(wątroba, nerki, pęcherz moczowy)
sok z marchwi
1. Wyciskasz
2. Pijesz szklaneczkę raz na dobę.
Po co?
- wit. A, B1, B2, B12, PP, K, E, inne
- zdrowsze: zęby, paznokcie
- likwiduje wrzody żołądka, dwunastnicy
- zwiększa odporność organizmu
- zdrowy dla oczu i gardła
- oczyszcza organizm, wydalając toksyny przez pory skóry
- szklanka soku na dobę zawiera niemal wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy
- struktura soku z marchwi, niemal identyczna co struktura krwi
Sok ze świeżej kapusty
1. Wyciskasz
2. Regulujesz dawkę(1, 2 szklanki na dobę)
Po co?
- wit. C, z grupy B, z grupy K, PP
- leczy: cukrzycę, nieżyty żołądka, wrzody dwunastnicy, hemoroidy, nadciśnienie tętnicze krwi, miażdżycę, otyłość, tarczycę
- oczyszcza organizm, przez zawarte związki siarki, chloru, jodu
- substancje w soku, powodują intensywny rozkład tkanki tłuszczowej
UWAGA: zaprzestać picia soku w przypadku powstawania dużej ilości gazów. Wpierw oczyścić jelita i dopiero stosować kurację.
Sok z ziemniaków
Przy owrzodzeniu układu pokarmowego, lub wrzodach żołądka:
1. Wstajesz rano, jesteś na czczo i wyciskasz 10 dag soku
2. Pijesz(dalej na czczo)
3. Kładziesz się na 30 min i nagrzewasz żołądek poduszką elektryczną.
3. Tak postępujesz przez 10 dni(bez przerwy-w przypadku przerwy zaczynasz od nowa)
W innych przypadkach: po co pić?
- wit. C, B, siarka, fosfor, potas, inne
- oczyszcza organizm z bakterii
- normalizuje procesy układu trawienia i tarczycy
- oczyszcza skórę ciała i twarzy z wyprysków, plam
- czasami pomaga przy bólach głowy
Sok ogórkowy
1. wyciskasz
2. pijesz po 1/2 szklanki dziennie sam lub w zestawie koktajli warzywnych
Po co?
- najlepszy naturalny środek moczopędny
- poprawia wzrost włosów(duża zawartość krzemu i siarki)
- 40% potasu, 10% sodu, 7,5% wapnia, 20% fosforu, 7% chloru
- dla osób chorych z wysokim ciśnieniem krwi
- dla zdrowych paznokci
Sok z zielonej papryki
1. Wyciskasz 1 szklankę soku
2. pijesz na czczo
Po co?
- duża ilość krzemu dla paznokci i włosów
- dla cierpiących na kolki, gazy, skurcze w jelitach
Sok ze szczawiu
1. Można pić sam
2. Lepiej dodawać do sałatek
Po co?
- dla poprawy błony śluzowej jelit
- szczawian potasu - korzystny dla organizmu
- duże ilości żelaza i magnezu dla zdrowej krwi
- fosfor, siarka dla wszystkich części Twojego organizmu
Sok z koniczyny
1. Przygotowuj z liści
Po co?
- w chorobach kobiecych
- w przedwczesnym klimakterium
- bogate źródło fitoestrogenów - analogi hormonów żeńskich
- wzmacnia organizm kobiety
- reguluje cykl miesiączkowy
- spowalnia starzenie się kobiecego ciała
Sok ze szpinaku
Po co pić?
- korzystny dla całego układu trawiennego
- korzystne oddziaływanie na zęby i dziąsła
- w przypadku krwawienia dziąseł
- przy zwłóknieniu miazgi zębowej
- pomaga przy szeregu chorób: wrzody jelit, anemia, rozstrój nerwowy, zaburzenia wydzielania nadnerczy i tarczycy, zapalenie nerek, zapalenie stawów, czyraczność, obrzęki kończyn, częste krwotoki, utrata sił, reumatyzm, zaburzenia funkcjonowania serca, niskie, wysokie ciśnienie tętnicze krwi, zaburzenia wzroku, bóle głowy
- 0,5 l tego soku dziennie pite kilka dni z rzędu, do kilku tyg, pozwala pozbyć się zaparć najcięższej formy
Sok z dyni
1. Możesz pić 1/5 szklanki dziennie
Po co?
- pomaga przy schorzeniach nerek i serca(obrzęki) - właściwości moczopędne
- wzmacnia wątrobę
- uspokaja
- przeciwgorączkowy
- zawartość hormonów estrogenowych - kuracja w okresie menopauzy
- 1/2 szklanki 2xdziennie likwiduje uderzenia w czasie menopauzy
Sok z arbuza
1. Możesz pić do 2ch szklanek dziennie.
Po co?
- gasi pragnienie
- środek moczopędny przy obrzękach
- przeciwmiażdżycowy
- aseptyczny
- ogólnie wzmacniający
- wypłukuje sole z organizmu
- oczyszcza i wzmacnia wątrobę i nerki
Sok z pomidorów
1. Jedna szklanka w ciągu dnia.
Po co?
- fitocydy - hamują procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach
- poprawia pracę serca(potas)
- lepsza przemiana materii(kwas jabłkowy)
- zwiększa zasadowy zapas krwi
- duża zawartość wit. C
- szklanka soku zapewnia połowę dobowego zapotrzebowania na witaminy A i C
Sok winogronowy
1. Pić od 1/2 do 1 szklanki dziennie na godzinę przed jedzeniem
Po co?
- działanie orzeźwiające, wzmacniające, przeczyszczające, napotne, bakteriobójcze, moczopędne
- obniża cholesterol i ciśnienie krwi
UWAGA:
- kiedy pijesz ten sok systematycznie, odstaw mleko i surowe owoce, żeby nie powodować fermentacji w jelitach
- osoby cierpiące na wrzody żołądka, cukrzycę, otyłość - nie zaleca się picie tego soku
Sok z cytryn
Po co?
- wit. C, mikroelementy, hormony
- oczyszcza organizm z nierozpuszczonych soli i śluzu
- dla młodego wyglądu - sok z 1 cytryny dziennie
- pożyteczny dla kobiet w starszym wieku
- profilaktyka dla chorób infekcyjnych
Kuracja na późną jesień i wczesną wiosnę:
1 dzień - 1 cytryna - 10 dzień
2 dzień - 2 cytryna - 9 dzień
3 dzień - 3 cytryna - 8 dzień
4 dzień - 4 cytryna - 7 dzień
5 dzień - 5 cytryna - 6 dzień
Można rozcieńczać z wodą i miodem/bez białego cukru.
Sok z czosnku
1. Najczęściej wyciskany z jednego ząbka czosnku
2. 1 ząbek czosnku z 100g wody i łyżeczką miodu przywraca zdrowy sen
3. Rozmiażdżony ząbek czosnku położony na lewy nadgarstek i zabandażowany działa przeciwbólowo w bólach zębów.
4. spożywanie soku z ząbka czosnku przez 2 tyg. całkowicie leczy z dysbakteriozy
Po co?
- pobudza apetyt
- poprawia trawienie
- pomaga w chorobach ukł. oddechowego
- zapobiega przeziębieniom
- pomaga w bólach głowy
- właściwości moczopędne
- właściwości wykrztuśne
- znieczulające
- posiada 2 naturalne antybiotyki/niszczą ok 30 rodzajów bakterii chorobotwórczych
- fitocydy likwidują procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach
Nalewka Czosnkowa
1. 35 dag obranego roztartego czosnku zmieszać z 200ml czystego spirytusu.
2. Szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu(nie do lodówki) na 10 dni.
3. Masę przecedzić i przelać do słoika i odstawić na 14 dni.
5. Po 14 dniach środek gotowy do użycia.
Dzień Śniadanie Obiad Kolacja
1 1 kropla 2 krople 3 krople
2 4 kropla 5 krople 6 krople
3 7 kropla 8 krople 9 krople
4 10 kropla 11 krople 12 krople
5 13 kropla 14 krople 15 krople
6 16 kropla 17 krople 18 krople
7 19 kropla 20 krople 21 krople
8 22 kropla 23 krople 24 krople
9 25 kropla 25 krople 25 krople
10 28 kropla 29 krople 30 krople
11 25 kropla 25 krople 25 krople
Dalej 25 kropli 3xdziennie do wyczerpania się zapasu.
Każdą ilość kropli pić z 50ml kefiru, lub zsiadłego mleka.
KURACJĘ STOSOWAĆ TYLKO RAZ W ROKU!
Mieszanki zdrowotne
Mieszanka 1: sok z marchwi+ogórka+zielonej papryki(160ml+40ml+40ml), proporcja 4:1:1
Po co?
- pomaga w reumatyzmie
- na bóle w kościach, mięśniach
- pomaga w obrzękach kończyn
Mieszanka 2: sok z marchwi+ogórków+sałaty(16 0ml+40ml+40ml), 4:1:1
Po co?
- pomaga w chorobach skóry
- w egzegmach
- usuwa wypryski, pryszcze
- leczy zapalenie oczu
- wzmacnia paznokcie
Mieszanka 3: sok z marchwi+szpinaku(80ml+160 ml): 1:2
Po co?
- łagodzi bóle brzucha
- usówa skurcze, kolki, nadmierne wytw. gazów, zaparcia
- ulga w reumatyzmie
- pomaga w anemii
- reguluje ciśnienie krwi
- przeciwbólowo w bólach głowy
Mieszanka 4: sok z marchwi+zielonej papryki(80ml+160ml), 1:2
Po co?
- dla ładnej skóry - oczyszcza z plam i przebarwień
- dobry dla osób w podeszłym wieku
Mieszanka 5: sok z marchwi+korzenia pietruszki(160ml+80ml), 1:2
Po co?
- pomaga przy zapaleniu ukł. moczowo-płciowego, zapaleniu oczu
- pomaga przy niewydolności naczyń krwionośnych
Mieszanka 6: sok z pomidorów(54ml)+jabłek(10 8ml)+dyni(54ml)+cytryny(2 4ml), 2:4:2:1
Po co?
- oczyszcza organizm ze śluzu
- likwidacja tkanki tłuszczowej
Mieszanka 7: sok z ogórka(80ml)+czarnej porzeczki(80ml)+jabłek(40 ml)+grejpfrutów(40ml) 2:2:1:1
Po co?
- dla ładnej skóry
- uspokaja
- wzmacnia system nerwowy
- poprawia pamięć i pracę mózgu
- podwyższa odporność organizmu
- szklanka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wit. C
Mieszanka na pozbycie się kamieni z pęcherzyka żółciowego i nerek:
1. Sok z cytryny rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody
2. pij 3-4 razy dziennie i oprócz tego
3. pij mieszankę soków z marchwi, buraków i ogórków(1:1:1) po 1/2 szklanki 3-4 raz dziennie.
4. postępuj tak od kilku dni do kilku tygodni do uzyskania efektu
5. na czas kuracji wyłącz z diety artykuły mączne. cukier, kasze, produkty mleczne(oprócz masła śmietankowego i żółtego sera)
To by było na tyle o sokoterapii.
Wszelkie materiały pomocne zebrałem z książki Michała Tombaka "Czy można żyć 150lat?"
Smacznego
W zależności od źródła, dorosły człowiek może pic od 2-3 szklanek soku dziennie, ale przede wszystkim obserwuj ciało.
Zwracaj uwagę na co masz ochotę i w jakiej ilości. Obserwuj jak reaguje ciało. Często było tak, że gdzieś napisano, że taka a taka dawka jest wskazana i betonowo trzeba jej przestrzegać. Bzdura!
Załóżmy, że wskazane jest, że "trzeba" pić 2 szklanki soku pomarańczowego dziennie. Ktoś wypije jedną i dostanie wysypki. To co wypije drugą?
Znam osobę, która żłopała soki o właściwościach moczopędnych jak smok i jej to nie zaszkodziło. Z czasem miała dość i przestała. Ciało wzięło to co było mu potrzebne, zaspokoiło i głód-smak ustąpił.
Słuchaj ciała, bo to Twój najlepszy przyjaciel. Masz je 24h na dobę, przebywasz w nim, z nim. Tak na prawdę nie ma lepszego specjalisty od Twojego ciała niż Ty sam.
Więcej na stronie:
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Barbarax dnia Pon 22:50, 08 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Barbarax
Moderator
Dołączył: 31 Gru 2009
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 19:26, 19 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Soki owocowe, nektar czy napój?
Sok sokowi nierówny
Dietetycy zalecają, by codziennie jeść warzywa, owoce oraz pić dobre soki. Tylko czy wiemy, co w tym przypadku oznacza "dobre"? Poznajmy całą prawdę o sokach owocowych, nektarze i napoju.
Często ludzie zwracają uwagę na opakowanie, a nie na jego zawartość, no bo komu chciałoby się czytać co jest napisane na kartonie i jakie są składnki soku.
Piękny owoc na opakowaniu nie oznacza, że w środku jest prawdziwy sok. Bardzo często jest to tylko napój lub nektar, który nie ma tylu wartości odżywczych co sok prawdziwy i może zawierac nawet do 20 łyżeczek cukru.Naukowcy wyliczyli, że codzienne picie szklanki takiego soku zwiększa ryzyko nadwagi.
Najlepsze są soki świeżo wyciśnięte z owoców lub warzyw. Tylko pamietajmy, aby taki sok zachował swoje wartości powinien być spożyty od razu po wyciśnięciu. Możemy również sięgnąć po gotowe soki, ale trzeba wtedy dokładnie wczytać się w etykietę i sprawdzić, czy nie zawiera konserwantów i dużej ilości cukru.
Co oznacza 100% soku?
100% soki to takie, które nie mają w sobie żadnych dodatków. Produkowane są z kilku gatunków warzyw lub owoców - świeżych, dojrzałych. Sok taki nie zawiera sztucznych barwników, aromatów i nie może być konserwowany chemicznie. Ważne jest to, że występujące w nim cukry, to tylko takie, które powstają naturalnie w owocach. Powinniśmy pić rozmaite soki, ponieważ jedne zawierają więcej witaminy C np. grejfrutowy, a inne kwasu foliowego np. pomarańczowy. Dostarczają nam także składników mineralnych i błonnika.
Czym się różni nektar od napoju?
Nektar jest to rozcieńczony wodą, świeży lub odtworzony z koncentratu sok z dodatkiem cukru. W szklance nektaru może być nawet do pięciu łyżeczek cukru. Nektary tak jak soki nie zawierają sztucznych barwników ani chemicznych środków. Minimalna zawartość soku w nektarze to od 25 do 50%.
Najgorsze i najmniej wartościowe dla nas są napoje. Dodatek soku wynosi tu od 5 do 20%. Napoje zawierają więcej wody niż soki i nektary. Więcej cukru oraz mają w sobie dodatki czyli środki chemiczne, barwniki i aromaty.
Robiąc zakupy wybierajmy produkty wartościowe, czyli zdrowe. Warto poświęcić chwilę na przeczytanie etykietki, abyśmy płacąc za sok naprawdę pili sok.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Thotal
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 0:27, 25 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Nalewka czosnkowa.
1 litr dobrej wody (może być filtrowana, bądź źródlana )
3 cytryny
26 ząbków czosnku
Wyciśnięty czosnek i cytryny umieszczamy w słoju z wodą na 24 godziny w ciemnym miejscu. Następnego dnia przefiltrowaną nalewkę rozlewamy do butelek i przechowujemy je w lodówce bądź w innym ciemnym chłodnym miejscu.
Najlepiej wypijać codziennie 25gram na czczo przez trzy tygodnie.
Pozdrawiam - Thotal
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
chanell
Dołączył: 13 Cze 2009
Posty: 278
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 20:31, 25 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Thotal ,a na co ta nalewka ? Jakie ma zastosowanie ?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez chanell dnia Czw 20:32, 25 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
skryty
Moderator
Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 20:35, 25 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Jak właśnie się dowiedziałem pomaga na przeziębienie i uodpornienie.
Ale mogę się mylić.
Thotal-witamy na forum
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Thotal
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 0:30, 26 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
czosnek ma wiele zalet, jego sok potrafi wyeliminować z naszego organizmu wielu pasożytniczych mikro i makro pasożytów.
Pierwszym objawem spożywania nalewki czosnkowej jest wyrównananie ciśnienia krwi, a to oznacza, że znaczna część pasożytów karmiących się produktami tej przestrzeni (umierając) nie osłabia całego układu krwionośnego.
Drugim atutem jest "osłabienie" pasożytów w całym układzie pokarmowym. Myślę że wszystkie choroby "cywilizacyjne" są ulokowane w naszych jelitach, a tam mają bazy nasi najwięksi wrogowie...
Czasami mam wrażenie, że ci wrogowie lepiej kierują, reżyserują "życiem", niż wlaściciele ciał....
Pozdrawiam - Thotal
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|